Історія гіалуронової кислоти

Гіалуронова кислота була відкрита в 1934 році, перші ж детальні її дослідження почали проводитися в 1949 - 1950 роках. Ця речовина було виділено з різних тканин тварин - суглобової рідини, пуповини і тканин півнячого гребеня. Крім того, в 1937 році гіалуронову кислоту вдалося отримати з капсул стрептококів. Перші дослідження фізичних і хімічних властивостей гіалуронової кислоти проводилися методом рентгенівської кристалографії.

Основною проблемою при дослідженні гіалуронової кислоти, з якою зіткнулися вчені, була складність її виділення в чистому вигляді, очищеної від білків і інших компонентів. Труднощі виникала тому, що завжди мав місце ризик руйнування полімерної структури гіалуронової кислоти в процесі очищення. При цьому вчені випробували різноманітні методи фізичної, хімічної і ферментативної очищення.

Трохи пізніше почалися дослідження можливості біосинтезу гіалуронової кислоти. У 1955 році такий спосіб вперше був знайдений. Група вчених виділила молекули гіалуронової кислоти з екстракту стрептококів. Завдяки цьому відкриттю стало можливим синтезувати гіалуронову кислоту - використовуючи ферментативну фракцію, взяту з стрептококів.

Головний прорив в застосуванні гіалуронової кислоти стався в 50-ті роки. Завдяки відкриттю цієї речовини для використання в медицині, було розпочато його промислове виробництво і популяризація в якості лікарського засобу.

У 1970 році гіалуронова кислота була затверджена, як доведено ефективний засіб від артритів - після отримання позитивних результатів тестування на тваринах. В результаті проведеного експерименту було відзначено виражений клінічний ефект із зменшенням симптомів.

Кількома роками пізніше гіалуронову кислоту почали використовувати в складі імплантуються внутрішньоочних лінз, що швидко зробило її одним з найбільш часто використовуються компонентів в хірургічній офтальмології. З цього моменту стали пропонуватися і випробовуватися різні способи і області застосування гіалуронової кислоти.

У наш час гіалуронова кислота знайшла широке застосування в естетичній медицині і косметології, завдяки своїм унікальним влагоудерживающим, а також антисептичну та антиоксидантним властивостям. За цей час вона використовується в різних косметологічних цілях, а дослідження її властивостей і можливих областей застосування тривають.